03 juli 2020

Ta en helt vill omvei i sommer!

En liten omvei byr på store opplevelser. Kjører du av E6 nord i Trøndelag og inn på “En helt vill omvei” venter natur og mange aktiviteter på deg.

– Dette er en spennende vei å kjøre og noe helt annet enn å kjøre strake veien etter E6. Du ser blant annet inn mot tre ulike nasjonalparker, sier daglig leder på LiVERTEN, Roy Inge Bergli.

Libyggen anbefaler bilistene å ta seg tid til å stoppe langs den “smale veien” som snor seg gjennom et uberørt landskap. 

– Dette er ingen snarvei for de som vil fortest mulig fram. Den passer godt for familier, bobilturister og andre som har litt ekstra tid, sier han.

I tillegg til flotte naturopplevelser venter også fantastiske smaker på deg. Sju dager i uka, fra åtte på morgenen til ti på kvelden, kan du nemlig få lokale spesialiteter hos LiVERTEN. Åpningstidene gjelder både for serveringsstedet, butikken, servicestasjonen og turistkontoret. 

Omveien går gjennom Lierne, Røyrvik og Namsskogan. Du kan naturlig nok kjøre ruten enten om du kommer nordfra eller sørfra. Omveien er seks mil lengre enn E6-strekningen. Kommer du nordfra, tar du av ved Namsskogan. Du kan da velge to ruter som begge er på litt mer enn 16 mil. 

Den første ruten går på nordsiden av Tunnsjøen som kan skilte med Europas høyeste ferskvanns-øy, Gudfjelløya.

Alternativ to er å kjøre forbi innsjøen Limingen. Langs denne veien kan du stoppe ved Namsvatnet eller ta en tur inn i Børgefjell Nasjonalpark. 

Kommer du sørfra tar du av til høyre mot Lierne i Grong kommune.

Begge rutene har noen få kilometer med vei gjennom Sverige, men så lenge du ikke stopper i vårt naboland trenger du heller ikke forholde deg til karantenebestemmelsene.

En helt vill omvei er inspirert av Den Gyldne Omvei i Inderøy kommune. Bergli sier at de i en lengre tid har tenkt på å promotere strekningen, men det var først da koronasituasjonen inntraff at prosjektet ble iverksatt. 

– Vi startet å jobbe med dette i begynnelsen av juni. Med tida håper vi at vi får et formalisert samarbeid mellom aktørene i området, sier han. 

Bergli tror mange vil velge en helt vill omvei nå som “alle” skal på norgesferie.
– Lierne har tidligere vært avhengig av svensktrafikken. Siden vi mister den hele sommeren blir det viktig å få folk inn fra E6. Her er de mye for familier å finne på, og omveien er også ideell å kombinere med et besøk i Namsskogan familiepark, sier han.

Det er en rekke tilbud i tillegg til LiVERTEN på ruta. Overnatting tilbys i fleng, blant annet på Lierne gjestegård, Sørsetra og Brattvoll gård og hytter. For de fiskeinteresserte tilbyr Skålestrømmen fluefiske etter ørret og røye. Det er også mange merkede stier i dette området. Ta kontakt med Turistinformasjonen på LiVERTEN Servicestasjon så vil de hjelpe deg med å finne spennende aktiviteter og opplevelser å delta på.

I Kvelia i Lierne finner du det fredete gårdsanlegget i Oppgården fra 1850-tallet. Her er det også dagligvarebutikk med både husflidsloft og kaffekrok.  Du kan leie hytta Råvassbua og besøke Pe-torsas plass.  På hjemmesiden til Kvelia Utvalgte kulturlandskap finner du en oversikt over alt av  aktiviteter og severdigheter i Kvelia. 

I sentrum av Tunnsjø kan du leie hytte og ta en avstikker til Ingulfsvann Vestre der du kan villmarkscampe på din egen øy. 

Flere utleiehytter finner du i Staldvika hos Fjellburet.

Er du på utkikk etter godt drikke er Skjenkestova i Skorovatn stedet for deg. Her finner du et av landets største utvalg av øl og akevitt. Serveringsstedet ordner også med overnatting om du trenger det. 

Flere overnattingsmuligheter finner du på Røyrvik gjestegård. Her er det også fjellrevsenter og bakeri. Fra Røyrvik kan du også ta en avstikker inn til Namsvatnet. Her finner du Namsvatn padlesenter hvor du kan leie din egen kajakk eller booke guidede turer. 

Om du finner ut at du ikke rekker alt du vil oppleve på én dag er det godt å vite at det også her finnes utleiehytter. 

Noe du lurer på?

Dersom det er noe du lurer på eller ikke har funnet svar på
er det bare å ta kontakt.